Merry Old Santa Claus

Julekalenderen 23 og 24. desember 2019

24 des
Oppblåsbar nisse anno 2018 i naboens hage. Foto: Ståle Arild Grimen/Attentrettini

Julenissen startet sin reise rundt år 280 i Tyrkia. Da var det St. Nicholas, munken og senere biskopen, som var født rik, men gav bort sin rikdom til de fattige, kom til verden.
St. Nicholas er etterhvert blitt blant de mest populære helgene i den katolske og gresk-ortodokse kristne tro. Det er bygget mer enn 2000 kirker til ære for ham over hele verden.

4 T
Saint Nicholas – opprinnelig fra Tyrkia. Ukjent kunstner.

I flere hundre år og på tvers av store deler av Europa var St. Nicholas den som brakte små gaver til barn som hadde oppført seg ordentlig. Men med den protestantiske reformasjonen falt St. Nicholas i unåde og Jesus-barnet og hans hjelpere (som måtte bære sekken med gaver og straffe slemme barn) overtok mange steder jobben med å bringe gaver til barna.

st-nicholas
St. Nicholas deler ut gaver til barna.

Men i Nederland holdt St. Nicholas stand og nederlandske utvandrere tok tok med seg sin St. Nicholas, eller Sinterklaas, til den nye verden – Amerika.
Og det var der – i Amerika, delvis under den amerikanske borgerkrigen,  den moderne julenissen ble oppfunnet av Thomas Nast, en politiske karrikaturtegner for Harper’s Weekly. Bildet under ble publisert i 1881 og er blant Thomas Nast sine mest kjente tegninger av det som nå var blitt «Merry Old Santa Claus.
Tegningen er egentlig et politisk stikk til myndighetenes ubesluttsomhet i forhold til å innføre høyere lønninger for de millitære.

merry_old_santa_claus_by_thomas_nast
Merry Old Santa Claus. 1881. Tegning av Thomas Nast

Fra de tidligste kristne i midt-østen kom tradisjonen med den gavmilde «julenissen» til Europa. Folkevandringen til Amerika tok nissen med til den nye verden og nordamerikanerne sendte den tilbake til oss europeere i en ny – og med handelsstandens hjelp – betydelig mer gavmild, familiesentret og oppjazzet versjon. St. Nicholas hadde også lagt betydelig på seg, og fått en slede med åtte flyvende reinsdyr og fast bopel på Nordpolen.

Hadde den medmenneskelige munken St. Nicholas vendt tilbake og møtt den flere meter høye, selvlysende, oppblåsbare julenissen som bodde i naboens hage sist romjul – ville han neppe blitt overbevist om at det var ham selv som hadde stått modell for figuren.
Men takk til naboen for å spre glede og varme i mørke og regnfulle dager !! 🙂

Og takk for at dere har fulgt julekalenderen min og riktig God Jul til alle!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s