
Like ved hotellet lå en undergrunnsstasjon. Like ved undergrunnsstasjonen lå et torg. Midt på torget stod det en statue. Like brutal som den var dramatisk. Hverken hyggelig eller familievennlig. «Katyn 1940″ stod det på statuen med store bokstaver. I bakgrunnen så vi Manhattan skyline og det nyreiste Freedom Tower.
Hva brakte en 10 meter høy statue i bronse av en bakbundet og kneblet polsk soldat, henrettet med bajonett, til bredden av Hudson River på andre siden av Atlanterhavet?
Katyn er en landsby i dagens Russland. Like ved landsbyen ligger Katyn-skogen. Samtidig som kampene i 1940 raste i Norge mot den tyske invasjonen utspant det seg et annet, mer ukjent og grusomt drama i Katyn-skogene. Etter ordre fra Stalin henrettet det sovjetiske hemmelig politiet omlag 22 000 polske offiserer, politifolk, embetsmenn og intellektuell. Stalins hensikt var trolig å svekke Polen som selvstendig nasjon langt inn i framtiden.
Det var faktisk nazistene som var de blant de første til å oppdage udåden og allerede i 1943 begynte de å etterforske massegravene i Katyn-skogen. Nazistene ville bruke historien til å så splid mellom Stalin og de vestlige allierte lederne.
Vi var bare på påskeferie.
Vi skulle bare bort å ta et bilde av den dramatiske statuen med New York i bakgrunnen.
Et bilde som ledet til en lang historietime om skogen utenfor landsbyen Katyn.
En prisbelønnet spillefilm om Katyn-massakren kom ut i 2007. Du kan se traileren på Youtube.
Selve filmen er tilgjengelig på IMDb – Katyn.