Fun and easy

«Do you want to capture landscape photography so beautiful and so breathtaking that your friends beg you for prints?»

«I’m Josh Dunlop and her’s something few people know: you can take amazing landscapes photos 10 times better than you can imagine now with nothing more than a simple five step process. Picture so vibrant and bold that others might accuse you of stealing them from National Geographic. You don’t need fancy equipment and you don’t need expensive training because there is a fun and easy way to master landscape photography with my new online course. «

Monstermastene mellom Aurland og Hol. Livgivende strøm og et stygt sår i landskapet

Josh Dunlop sin videoannonse dukket opp i feeden min på facebook. I den samme feeden har jeg også møtt en annonsør som vil lære meg å ta magiske bilder for kr 799,- den første måneden.

Jeg tror man kan lære det fotografiske håndverket på mange forskjellige måter og gjerne på gode online-kurs. Jeg har kjøpt et av dem selv. Og på YouTube kan du møte Aaron Nace på kanalen PHLEARN, han er faktisk ganske flink til å gjøre læring «fun and easy «.

Men jeg er nok ganske skeptisk til dem som vil lære meg å ta bilder som er «amazing og magisk» i fem enkle steg. Jeg tror mer på fem enkle år. Eller kanskje fem enkle tiår.

En av mine store helter, Roger Deakins, av mange regnet som verdens fremste filmfotograf, hadde fotografert nærmere 60 helaftens filmer før han i 2017 vant sin første Oscar for beste filmfotografering med filmen Blade Runner 2049. Han har nok tatt mange flere enn fem enkle steg.
Om bilder som er magiske, beautiful, amazing og breathtaking har han følgende filosofi å dele:

«Cinematography (filmfotografering) is not about creating beautiful shots«

Inspirert av Roger Deakins vender jeg i denne bloggposten ryggen til de magiske bildene og går i stedet all in for noen ordentlig stygge bilder.

På Veggli står tiden helt stille. Og det har den gjort en stund. Jernbanen også.


På våre mange kjøreturer på tvers av Norge og over fjellet har jeg sett mye vakkert landskap og potensielt magiske motiver.
Men i dette landet vårt har vi ikke bare flott natur. Vi også fått plass til mye som er gjenglemt, vindskjevt og nedslitt. Eller stort og stygt – som alle høyspentmastene mellom Aurland og Hol.
På turer mellom øst og vest eller nord og syd kan du finne både solnedganger og fjell kledd i vakre høstfarger. Men mest av alt finner du en endeløs rekke av små og store historier langs veiene – og mange av historiene bærer i seg muligheten for et skikkelig stygt bilde.

Siste kunde har dratt og naturen forsøker å ta tomten tilbake. Med tiden til hjelp vil den vinne.

Så noen ganger når jeg stopper bilen for å fotografere velger jeg vekk forsøket på å skape et magisk og vakkert landskapsbilde. Det er vel så inspirerende og morsomt å anstrenge seg for å dokumenter og forsøke å fortelle en av de mange historiene som ufrivillig står oppstilt langs veien våre. Historier om vår egen tid og historier om hvordan vi kom dit vi er nå.

Noen bygget den store låven. Noen satt den store steinen på høykant. Brøytebilsjåfrøren tok seg av postkassestativet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s