Skipbrudd ved den norsk kyst

Julekalenderen 21. desember 2019

BB.M.01239
Skipbrudd ved den norske kyst. 1830. Maleri av Johan Christian Dahl. 

Johan Christian Dahl (1788 – 1857) var Norges første internasjonalt anerkjente billedkunstner. Han kom fra fattige kår i Bergen og hans talent som kunstner ble oppdaget mens han var lærling i malerfaget.  Med støtte fra byens borgerskap og innsamlede midler kunne han reise til København og studere til kunstner for alvor. Dahl vokste etterhvert til en maler av europeisk format og i 1824 ble han professor ved kunstakademiet i Dresden.

Men han led store personlige tap. Han ble enkemann to ganger og mistet tre av sine fem barn. I vår tid ville han kanskje hatt en traumatisk lidelse og vært uføretrygdet – og ikke vært professor i billedkunst.

Den 6. september 1826 gikk han tur langs puddefjorden på Laksevågsiden. Han var i Bergen på sin første av fem lengre Norges–reiser. Langs Puddefjorden lå et skipsvrak i fjæresteinene. Han laget hurtig en skisse av skipskroget for senere bruk. Løvstakken, det ene av bergensernes byfjell, har stått modell for det mørke og dramatiske fjellet i bakgrunnen. Dahl har lagt på litt ekstra.

KODE hadde en stor utstilling med bildene til J. C Dahl høsten 2018. Det var litt som å vandre i Norges første fargerike instagram-konto. I dag er det mange fotografer – profesjonelle og amatører – som har norsk natur og landskap som tema og lidenskap.
Vi går i fotsporene til Johan Christian Dahl, oppfinneren av av den ville, vakre og dramatiske norske naturen. 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s