Året gjennom Børfjord

 

 

400453_playerposter
Foto: Filmarkivet

Børfjord ligger på Sørøya i Finnmark. Stedet er fraflyttet, men har folk på besøk gjennom de korte, lyse sommermånedene. Og i 1991 kom filmen om denne nordvendte fjorden som har ansiktet mot Norskehavet – «Året gjennom Børfjord«.
Den er Norges mest prisbelønnede kortfilm. I 2002 ble den kåret til beste norske kortfilm gjennom tidene. I Frankrike ble den tatt inn på listen over historiens 100 beste kortfilmer. Morten Skallerud er regissøren og idemakeren bak filmen.

Filmen reiser gjennom Børfjord i løpet av et år – ved hjelp av timelaps. Det må ha vært litt av et prosjekt å flytte kameraet litt hver dag – sakte nok til været og årstidene skifter gjennom filmen. Og hvilket kamera de valgte!! Stort format – 70 mm film. Jeg har vært så heldig å se filmen i kinosalens mørke – på stort lerret. Det glemmer man aldri. Så må vi ikke overse musikken. Jan Garbark sin Twelve Moons ble skrevet spesielt for filmen.

Året gjennom Børfjord er en utrolig film og naturopplevelse – og et resultat av mye hardt arbeid. Den burde inspirere enhver fotograf. Det hører også med til historien at A-ha brukte den til sin musikkvideo i 2002 – Lifelines

Her kan du lese om hvordan de laget filmen.
Filmen er tilgjengelig på platekompaniet og hos IMDb – Året gjennom Børfjord.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s