Jaques Henri Lartigue – et liv med eleganse.

JHL2
Foto: Jacques Henri Lartigue

«What has happened to elegance and style? «

Jacques Henri Lartigue (1894 – 1986) var 69 år gammel da han ble oppdaget – etter et helt liv som fotoamatør. Men bildene hans var alt annet enn amatørmessige. Kanskje ikke så underlig – han hadde i hovedsak livnært seg som kunstmaler mesteparten av sitt voksne liv.

I 1963 ble han invitert til å holde utstilling i Museum of Modern Art, New York. Og det var fra det tidspunkt og utover han virkelig ble kjent og fikk en rekke kommersielle oppdrag.

Hans tidlige bilder, som han gjorde allerede fra barndommen av, holder svært høy kvalitet – samtidig er det tydelig at han ikke fotograferte for en oppdragsgiver eller for å imponere noen – men for den gleden han selv følte for bildene, men mest av alt, for motivene.

Den amerikanske foto-journalisten Ted Forbes påpeker at Lartigue sine bilder ofte har et element av overraskelse i seg og han er en mester i å fange bevegelse, fart og spenning. Som i seg selv er en prestasjon med datidens kamerautstyr. Men samtidig som det er action – så er det alltid eleganse i bildene.

BBC laget et program om Jacques Henri Lartigue i 1983 – som så mye annet godt ligger episoden på Youtube.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s