Maleren Konstantin Korovin

the-square-of-bastille-paris-konstantin-korovin
Konstantin Korovin: The Square of Bastille. Paris

«Paris was a shock for me … Impressionists… in them I found everything I was scolded for back home in Moscow»

Konstantin Korovin (1861-1939) malte gatene i Paris og russiske vinterlandskap for å overleve og forsørge sin familie.
Han hadde vært en suksessfull russisk kunstner og kunstprofessor i Moskva fram til første verdenskrig. Under krigen var han kamuflasjekonsulent for den russiske arme. I 1923 dro han til Paris av hensyn til sin egen helse og sønnens funksjonshemming. Barnet hadde vært utsatt for en ulykke og måttet amputere begge bena. I Paris skulle han holde en større utstilling – men hans arbeider ble stjålet og han måtte male talløse Paris-motiver for å livberge seg.

Det var på Norwegian-flyet til Evenes at jeg første gang ble kjent med bildene til Korovin. Norwegian viste en film på flyet om en tegner som reproduserte kjente kunstnere. Konstantin Korovin havnet i selskap med navn som Cezanne, Degas, Toulouse-Lautrec og Vincent Van Gogh.

Det var ingenting unaturlig ved å lære om bildene til Konstantin Korovin på et fly til Nord-Norge. Ser vi bort fra akkurat det med flyet så hadde reisen min samme retning som Korovin hadde tatt mer enn 100 år før meg. Han var flere ganger i Nord-Norge for å male og var betatt av landskapet i nord, både på norsk og russisk side av grensen.

Ett av hans mere kjente bilder er et nordlys-motiv fra Hammerfest – malt i tiden omkring 1894-1895.

Amazon.com selger en e-bok om Konstantin Korovin hvis du vil lære mer.

Korovin_hammerfest
Konstantin Korovin. Hammerfest: Aurora Borealis. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s