Alexey Titarenko – fra KGB’s fengsler til kunstner i New York.

lexey
Foto: Alexey Titarenko. St. Petersburg. 1992. 

Han var vernepliktig soldat i Sovjethæren. Bildene han tok som tenåring og fotoamatør ble beslaglagt av KGB. Som 16-åring var han fransk-russisk tolk under sommer-OL i 1980. Som musikkelskende film- og foto student hadde han ekstrajobb hos det filharmoniske orkesteret i St. Petersburg – og lyttet seg gjennom nesten 900 konserter.
Han ble ved en feiltagelse løslatt fra sovjetisk militærfengsel etter å ha blitt fengslet av KGB, men fikk ikke annen jobb enn som flyfotograf på jakt etter uran. Da de fant en ukjent uran forekomst fikk han utbetalt en klekkelig bonus fra kommunistene og kunne for alvor starte sin karriere som fotograf. I 1989, like for Sovjetsamveldet kollapset, holdt han sin første utstilling i Paris.

Noen av hans sterkest og mest kjente bilder er av de desperate køene i hjembyen St. Petersburg da Sovjetunionen kollapset tidlig på 1990-tallet.

I dag bor Alexey Titarenko i New York. I over 30 år har han fotografert forskjellige verdensbyer – blant annet med sin spesielle teknikk med sort-hvitt bilder og lange lukkertider av mennesker i bevegelse. Bilder som både inneholder noe drømmeaktig – men samtidig kan være sterkt realistisk.

Unfortunately, my photography could not live up to my aspirations at that time. No matter how much I tried to convey my feeling and perception of the world, I could not succeed.»

Som ung fotoamatør maktet han ikke å skape de bildene han søkte – uansett hvor godt han prøvde. Men med en god blanding av livserfaring, førsteklasses kulturskole, film og fotoutdanning, som var en av Sovjetunionens lysere sider, og et stimulerende fotomiljø i St. Petersburg i ung alder – har han blitt en tydelig og anerkjent kunstfotograf.

Bli bedre kjent med bildene hans på alexeytitarenko.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s