Marie Cosindas – sommerfugl i vinterland

20170603cosindas-obituary-slide-66SX-superJumbo
Marie Cosindas

Marie Cosindas var en foregangskvinne innen fargefotografiet. Hun etablerte seg som kunstner i en tid da kunstfotografiet var i sort-hvitt, ikke farger.  Det var den berømte amerikanske landskapsfotografen, Ansel Adams, sort-hvitt fotografiets store mester,  som anbefalte henne å starte med fargefotografering. “You’re shooting in black and white, but you think in color.” – sa Ansel Adams til henne.

Ansel Adams anbefalte Cosindas til Polaroid da de søkte fotografer som kunne teste deres nye fargeprodukter. Hun tok datidens fargefotografering lenger enn hva Polaroids egne ingeniører trodde var mulig.

Marie Cosindas var egentlig designer av klær og barnesko. Hun begynte å fotografere for å bruke bildene som verktøy i sitt designarbeid. Men etter kort tid ble fotograferingen av en slik kvalitet at hun i 1966 fikk sin egen utstilling på Museum of Modern Art (MoMA)

“I photograph late in the day, the time Rembrandt favored for painting, so that the subtlest hues surface. They are as complex as any person, perhaps more so. It’s that lyricism, that mystery of color itself — that’s my signature.”

Kuratoren hos MoMA, John Szarkowski, beskrev bildene hennes som like virkelige og like usannsynlige som vakre og fargerike sommerfugler. Sommerfugler i sort-hvitt land.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s